-3.3 C
Baia Mare
marți, noiembrie 5, 2024

START campaniei anti-drog în Baia Mare! Primarul interimar Doru Dăncuș, alături de șefii din Poliție, Jandarmerie și Inspectoratul Școlar, a anunțat primele măsuri în războiul împotriva consumului de substanțe interzise

Recomandarea editorului

A fost anunțat startul campaniei anti-drog promisă de primarul interimar al municipiului Baia Mare,  Doru Dăncuș, pe întreaga rază a orașului. Astăzi a avut loc ședința Comitetului Local pentru Ordine Publică, convocată de către edilul interimar și la care au luat parte Mihai Cosmin Pop, inspectorul școlar general al ISJ Maramureș; comisar șef de poliție Marius Velea, șeful Poliției Municipiului Baia Mare; colonel Mihai Haiduc, șeful Jandarmeriei Maramureș, respectiv șefii Direcției Poliția Locală și Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Baia Mare. S-au dezbătut atât modul de acțiune cât și măsurile ce vor fi aplicate, în primă fază, prin această colaborare interinstituțională de creștere a gradului de siguranță în Baia Mare.

Siguranța cetățenilor, a copiilor din Baia Mare este o prioritate zero pentru mine. Am cerut ajutorul colegilor mei din direcțiile primăriei, a instituțiilor abilitate ale statului și am reușit să punem la cale primul set de măsuri pentru combaterea acestui fenomen al vânzării și consumului de droguri în orașul nostru, mai ales printre minori, unii dintre ei chiar și în vârstă de 11-12 ani” – Doru Ioan Dăncuș, primarul interimar al municipiului Baia Mare.

Conform edilului interimar, va fi concepută o echipă operațională interinstituțională, formată din specialiști din cadrul Poliței Municipiului, DIICOT, Agenția Anti-drog, Inspectoratul Școlar Județean, Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială. Angajații acestor direcții ai primăriei vor fi pregătiți de către specialiștii anti-drog în tehnici de dialog, de identificare a consumatorilor și vânzătorilor de substanțe interzise, în special în rândul copiilor. De asemenea, se încheie un protocol de colaborare cu organizația neguvernamentală Teen Challenge din Cluj, care urmează să specializeze psihologii din cadrul DAS Baia Mare în consilierea copiilor și persoanelor cu probleme din sfera drogurilor.

Crește numărul și intensitatea patrulelor mixte, formate din polițiști locali, polițiști și jandarmi în zonele cunoscute că fiind frecventate de consumatorii și vânzătorii de substanțe interzise, respectiv parcurile Dacia și Mara, zonele Păltinișului, Stadion, Măgura și George Enescu. Aceste patrule mixte vor acționa și în jurul liceelor și în proximitatea acestora. Vor fi verificate cafenelele, barurile pentru a urmări câți copii își petrec orele de școală în aceste localuri. Conform instituțiilor abilitate, scopul nu este acela de a sancționa, ci de a dialoga și a îndruma copiii. Tot în cadrul acestei echipe interinstituționale va fi demarat un program amplu de conștientizare asupra consumului de droguri în unitățile de învățământ din Baia Mare.

Printre măsurile pe care le luăm în această campanie anti-drog, îmi doresc să rezolvăm și o adevărată problemă pe care o avem în acest moment: felul în care cetățenii percep, pe bună dreptate având în vedere istoria recentă, polițiștii locali. Poliția locală trebuie să inspire încredere și să fie percepută ca o AUTORITATE! I-am rugat în acest sens pe domnii polițiști și jandarmi ca, în cadrul acestor acțiuni mixte, să instruiască direct din stradă, din câmpul muncii, polițișii locali băimăreni în măsuri, modalități de abordare și de acțiune în situații ce țin de siguranța noastră, a cetățenilor” – Doru Ioan Dăncuș.

O altă măsură pentru siguranța elevilor constă în instalarea de camere de supraveghere la toate școlile și liceele din oraș. Acțiunea va începe, inițial, prin dotarea a 10 unități de învățământ unde instituțiile au informații că există o problemă a drogurilor, respectiv de disciplină. Camerele nu vor fi montate în interiorul clădirilor, ci doar în afara acestora, în primă fază.

Tot parte a acestui amplu demers anti-drog inițiată de către Doru Ioan Dăncuș, se va concepe un centru de consiliere în Baia Mare, cu psihologi pregătiți. De asemenea, se va crește gradul de conștientizare prin dialog constant și direct cu părinții și profesorii și, cu ajutorul instituțiilor abilitate, aceștia vor fi informați despre ceea ce poate arăta un semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul consumului de droguri de către copii.

Baia Mare trebuie să devină un oraș cu adevărat sigur și trebuie să acționăm ferm, concret și precis pentru asta. Vă voi ține la curent, în săptămânile ce urmează, cu privire desfășurarea acestei campanii de o importanță majoră. Acționăm, cu încredere, pentru băimăreni!” – primarul interimar al municipiului Baia Mare.
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri