34.7 C
Baia Mare
luni, iulie 15, 2024

Vernisajul expoziției de artă fotografică „MOȘTENIREA VIE: Patrimoniul Mondial UNESCO din România”, a artistului fotograf Ilie Tudorel, ambasador al turismului maramureșean

Recomandarea editorului

Joi, 16 noiembrie, cu ocazia „Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România”, a avut loc vernisajul expoziției de artă fotografică „MOȘTENIREA VIE: Patrimoniul Mondial UNESCO din România”. Expoziția este semnată de artistul fotograf Ilie Tudorel, ambasador al turismului maramureșean.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și în colaborare cu Comitetul de organizare UNESCO Maramureș, coordonator lect. univ. dr. Natalia Lazăr de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.

„Această expoziţie de artă fotografică prezintă, într-un număr de peste 70 de lucrări, cele mai inedite momente în care siturile UNESCO din România prind viață în cadrul evenimentelor educative, culturale sau religioase, organizate de comunitățile locale. Numai așa Patrimoniul UNESCO devine o „Moștenire Vie” ! Selecția de fotografii color surprinde localnici sau turiști participând cu bucurie în aceste valoroase locaţii la evenimente sau sărbători cu tradiții și obiceiuri, imortalizate în marea majoritate a siturilor patrimoniului recunoscute pe plan mondial”, a declarat Tudorel Ilie.

La eveniment au participat specialiști în domeniul conservării și promovării culturii tradiționale, păstrători ai tradițiilor, precum și reprezentanții tinerei generații, studenți și masteranzi la specializarea Etnologie din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. Tot cu această ocazie, participanții au putut admira și răsfoi cărțile din expoziția „Patrimoniul mondial UNESCO din România în colecțiile Bibliotecii Județene”.

Au luat cuvântul: inginer forestier Florin Mîrzac din Strâmbu Băiuț, preot Hojda Ioan din Rogoz, preot Ioan Pop din Poienile Izei, inspector Aura Pintea, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, arhitect Laura Zaharia, interpreta de muzică populară și religioasă Măriuca Verdeș din Călinești, profesor Valeria Bilț, profesor Gheorghe Mihai Bârlea, președintele Comisiei pentru învățământ, cultură și culte din cadrul Consiliului Județean Maramureș, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”.

Expoziţia va putea fi vizitată de cei interesați la Salonul Artelor, în perioada 16 – 29 noiembrie 2023, conform programului Bibliotecii Județene.

Informații furnizate de către Biblioteca Județeană Petre Dulfu

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri