18.7 C
Baia Mare
luni, mai 20, 2024

Maramureș, Satu Mare și Bihor ar putea deveni un singur județ, conform unei inițiative legislative

Recomandarea editorului

La Senatul României a fost înregistrată pentru dezbatere o inițiativă legislativă. Despre asta s-a mai discutat în trecut, cu privire la o reorganizare teritorială a județelor din România. Conform propunerii, județele Maramureș și Satu Mare s-ar contopi într-unul singur. Noul județ ar urma să fie denumit Crișana Maramureș, arată colegii de la ActualMM .

La Senat a fost înregistrată pentru dezbatere (pe data de 1 noiembrie 2023) propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României. (B278/2023), informează juridice.ro.

Pentru reorganizarea județelor, proiectul propunerii acestora în entități mai mari, grupate în funcție de identități regionale istorice, fluxuri economice și tendințe migratorii ale populației, conectivitate, precum și prezența unor zone metropolitane dezvoltate.

Prin reorganizarea județelor rezultă 12 județe noi, entități teritoriale corespondente ca dimensiuni unor unități NUTS 2, care ar permite atingerea obiectivelor de coeziune teritorială, dezvoltarea accentuată a zonelor reorganizate și o absorbție superioară a fondurilor europene pentru proiecte regionale.

Judeţele rezultate, specificate în Anexa 2 la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, a propus prin prezentarea proiectului, sunt următoarele:

– Judeţul Crişana Maramureş include fostele judeţe Satu Mare, Maramureş şi Bihor;

– Judeţul Transilvania Nord Vest include fostele judeţe Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Mureş;

– Județul Transilvania Sud Vest include fostele județe Alba, Hunedoara și Sibiu;

– Judeţul Transilvania Sud Est include fostele judeţe Braşov, Covasna şi Harghita;

– Judeţul Banat include fostele judeţe Arad, Timiş şi Caraş Severin;

– Judeţul Bucovina Moldova Nord include fostele judeţe Suceava şi Botoşani;

– Judeţul Moldova Centru include fostele judeţe Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Bacău;

– Judeţul Dunăre Carpaţi Curbură includ fostele judeţe Vrancea, Buzău, Brăila şi Galaţi;

– Judeţul Oltenia includ fostele judeţe Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Olt;

– Judeţul Muntenia Nord include fostele judeţe Argeş, Dâmboviţa şi Prahova;

– Judeţul Muntenia Sud include fostele judeţe Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, precum şi Municipiul Bucureşti;

– Judeţul Dobrogea include fostele judeţe Constanţa şi Tulcea.

în România există în prezent aproximativ 3.000 de comune, multe dintre acestea având o populație extrem de redusă – comuna cea mai mică din România este comuna Bătrâna din județul Hunedoara cu numai 88 de locuitori, conform datelor relevante de Recensământul populației din 2022; alte comune înregistrează câteva sute de locuitori, aspect ce denotă sau lipsă de preocupare constantă în ultimele decenii pentru organizarea optimă a teritoriului și cheltuirea eficientă a resurselor publice pentru susținerea unui aparat administrativ propriu.

 

Citiți continuarea aici. https://actualmm.ro/initiativa-legislativa-rivalii-devin-frati-satu-mare-maramures-si-bihor-impreuna-intr-un-singur-judet-denumit-crisana-maramures/

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri