18.7 C
Baia Mare
luni, mai 20, 2024

Senatorul Cristian Țâgârlaș consideră o necesitate prezența medicilor în școli

Recomandarea editorului

”Prezența medicilor în unitățile de învățământ reprezintă o necesitate reală pentru a se asigura asistența medicală și prevenirea îmbolnăvirilor în rândul populației școlare. De aceea am promovat împreună cu colegii mei liberali o propunere legislativă care completează OG nr. 18/2009 și prin intermediul căruia absolvenţii facultăţilor de medicină, de după anul 2005, care nu au promovat examenul de rezidențiat, pot fi încadrați în cabinetele de medicină școlară” – Cristian Niculescu-Țâgârlaș

La nivel național există un număr de 3.370 de cabinete medicale şcolare, din care 3.237 în unităţile de învăţământ în masă şi 133 în unităţile de învăţământ special, precum şi 501 cabinete stomatologice, din care 484 în unităţi de învăţământ în masă şi 17 în unităţi de învăţământ special. Potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete medicale sunt încadraţi doar 2.082 de medici şi 4.320 de asistenţi medicali.

Medicina şcolară reprezintă un obiectiv important în asigurarea asistenţei medicale şi a prevenirii îmbolnăvirii în rândul copiilor iar acest proiect de lege inițiat de senatorii liberali va crește nivelul asistenței medicale de calitate în cabinetele medicale școlare.

Proiectul de lege prevede introducerea unui nou aliniat la articolul 22, după aliniatul 1, indice 2, care prevede că medicii de medicină generală, absolvenți ai facultăților de profil după anul 2005, care nu au promovat examenul de rezidențiat, pot fi încadrați ca medici in cabinetele de medicină școlară.

Acest demers legislativ are nevoie și de sprijinul autorităților locale, care vor contribui la angajarea medicilor și a asistenților medicali din cabinetele școlare, prin finanțarea și organizarea de cursuri de instruire, în parteneriat cu factorii implicați din sistemul de sănătate.

Sper ca după aprobarea proiectului în Senat, actul legislativ să fie adoptat și de Camera Deputaților astfel încât medicina școlară să devină un element important în prevenirea, tratarea și asigurarea unei noi calități în activitatea de medicină școlară”, a concluzionat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.

 

Infomm

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Publicitate -

Ultimele știri